Усі використовують кукі, й ми також. Але в інших речах, ми кращі за них. Чесно.

Один два три

27.02.2023 р.
#огляд
про що?
Чим третя версія Ducky One краще за попередніх. Це еволюція чи революція? Знайомимося з новою моделлю та розбираємось чи це гідний наслідок суперуспішної серії.
Ducky створили серію One ще 2015-го року. Клавіатура вийшла краще за неймінг, тому модель переживає вже третю ітерацію, звідси й дивна назва Ducky One 3. Дуже тішить, що тайванський виробник іде шляхом поступового покращення, без різких рухів, та дурних рішень (колаб з хайперх не рахуємо, то були відносини по розрахунку). Цього разу поліпшення здебільшого торкнулися внутрішньої конструкції. Скролимо вниз, дивимось, читаємо, розбираємось.
Ducky One 3 Classic
Вітаємо Ducky One 3 Classic (або просто One 3). Коробка нагадує попередні, але дизайн витримано у більш сучасних пастельних кольорах. Зі зворотної сторони виробник повідомляє, що тепер це клавіатура з QUACK Mechanics, hotswap і звичайно новими, покращеними перемикачами Cherry MX Brown зі збільшеним строком роботи аж до 100 млн натискань.
Ducky One 3 Classic
Комплектація дуже пристойна та радує дрібницями на кшталт опису конструкції та характеристик перемикача в коробці, а окремий кайф, це застібка кабелю (я завтикав її сфоткати, але можна подивитися тут у моделі One 3 Matcha). Також у коробці: пластикова покривка, стікери, трохи літератури з гарантією від виробника, дротовий пулер для капів, металевий пулер для свічів, додаткови кольорові капи та зодіакальний пробіл.
Ducky One 3 Classic
Клавіатура важка та солідна. Жодних люфтів, хрусту або прогинів. Як і попередниця, вона двоколірна і в такому забарвленні ця качка більше схожа на пінгвіна, але мені подобається. Коли ви дивитесь на неї зі звичної сторони під час праці, вона виглядає абсолютно чорною. Але якщо подивитися на це буквально з іншого боку, наприклад ззаду, то клавіатура виглядає легшою та елегантною. Новий елемент дизайну — сріблясті боковини, завдяки яким клавіатура вже не така прямокутна, нагадує легендарну Ducky Shine 7 і виглядає більш футуристично.
Зі зворотного боку можна знайти DIP перемикачі, які дозволяють вимикати Win кнопку, переміщувати її, міняти режим NKRO, та ще одна функція яка вам навряд чи колись знадобиться.
Гумових наліпок достатньо, вони щільні та міцно тримають клавіатуру на місці. А якщо вам не вистачить кута нахилу клавіатури, ця качка зажди надасть лапку допомоги. Навіть дві. Одну меншу, другу більшу. На ніжках клавіатура стоїть впевнено, не ковзає та самі ніжки тримаються міцно.
Більше особо розглядати тут нема чого. Є також жолоб для кабелю, який можна вивести убік, якщо є така потреба. Якщо ви не взяли Leopold з приводу того, що ваш товстий тюнінгований кабель не влазить до стокового паза, то тут паза взагалі нема і влізе будь-який кабель. Отже, варто приглянутись до Ducky.

Але все це ми бачили в One 2, тому дивитися більше нема на що, ходімо знову на фронтальну сторону, всі цікавинки там.
Ducky One 3 Classic
Ducky One 3 Classic
Підсвічування. Якщо підсвічування це ваш головний критерій у виборі клавіатури, можете зачиняти цей огляд, та оформляти замовлення. Світить, переливається, мерехтить так, що можна з нею в "Україна має талант" виступати. Діоди дуже яскраві, все налаштовується прямо на борту клавіатури. Є 11 запрограмованих режимів, та 2 користувацьких. Налаштовується кожна клавіша, її відтінок та яскравість. Усі налаштування зберігаються безпосередньо в клавіатурі, софт не потрібен. Для когось це мінус, для когось це плюс. Як на мене, це плюс, не люблю засирати операційну систему зайвим софтом, який після апдейта може злетіти, або конфліктувати, або жерти пам'ять, тощо... 5 хвилин уважно почитати мануал і все стане зрозуміло, один раз налаштувати, та забути про це.
Вище ви могли побачити словосполучення "зодіакальний пробіл". Це додатковий пробіл, який Ducky кладуть до своїх клавіатур з RGB підсвічуванням. Чому зодіакальний? Тому що кожного року він різний, та відповідає поточному знаку зодіаку. Зміна року у Дакі трапляється влітку, тому до осені 2023р. тигр буде з нами. Зодіакальний пробіл виготовлений з фарбованого ABS пластику. Він гладкіший за звичайний пробіл, та звучить трохи вище, але виглядає дуже класно. Колись, у Ducky One 2 Mini була проблема, що у пробілу був тільки один діод по центру під свічем і через це, символ року дуже нерівномірно підсвічувався. Виробник дуже швидко виправився та оснастив наступні моделі двома додатковими діодами, для кращого підсвічування. У One 3 додаткових діодів вже 4, тому можете бути впевнені, що пробіл буде світитися як треба.
Основні капи виготовлені з doubleshot PBT пластику. В міру шорсткуваті, товсті та дуже міцні. Відмінна риса капів від Ducky це то що вони doubleshot і те що вони shine-through. Висловлюючись українською, це значить що вони двошарові, та пропускають світло на символи, а в сумі це значить, що внутрішній шар пластику прозорий. Це дорого коштує, а тому рідко зустрічається. Більш за те, НІКОЛИ не зустрічаються doubleshot shine-through капи з двома розкладками. Тому, якщо ви бачите En\Ua клавіатуру у якої символи підсвічуються, то перед вами фарбовані ABS капи, які дуже швидко зітруться, та погано звучать. Дакі колись на замовлення дистриб'юторів виготовляли "двохмовні" клавіатури з ABS капами. Як з цим зараз, відверто кажучи, не знаю. Нас це ніколи не цікавило, тому що це жлобство, продавати клавіатури з найдешевшими капами за ціною клавіатури з найдорожчими.


Також кожна Ducky має 11 додаткових кольоровіх капів (менші моделі не мають капів до нампаду). Це 10 даблшот PBT капів, а саме: курсори, ескейп, ентер, бекспейс, та ентер на нумпаді. Також є кап з логотипом Ducky, та ієрогліфом, відповідним до зодіакального року, тому припускаю, що тут написано "рік тигра", якщо помиляюсь, напишіть переклад до коментарів.

Також є круглий кап з логотипом Ducky, повинен сподобатися усім прихильникам круглих капів.

Кольорові моделі, наприклад Daybreak, Fuji, Matcha та Yellow Ducky усі комплектуються наборами додаткових капів однакового кольору, а ось у чорних та білих моделей капи будуть випадкового кольору.
Quack Mechanics

Найважливіші зміни торкнулися внутрішньої складової клавіатури. Це двошарова PCB з hotswap сокетами, та шумопоглинаючий шар поміж платою та плейтом. Усі новинки жовтого кольору, тому їх легко побачити на фото, а ще легше відчути.
Завдяки шумоізоляції клавіатура позбавлена призвуків пов'язаних з резонансом та пустотами всередині.
Hotswap це чудова річ. яка виводить користування механічною клавіатурою на зовсім інший рівень. Дакі нарешті зробили те, що ми так довго чекали. З мінімальними трудовитратами, клавіатура може змінитися кардинально і це чудово. Роз'єми Kailh тримають свічі дуже надійно, але водночас їх не треба видирати з плати. А ось капи сидять навпаки, дуже щільно. Tecsee, які я увіткнув для порівняння з Cherry витягнулись разом з капами:)


Ducky One 3 Classic
Ducky One 3 Classic
Щось розповідати про Cherry MX Brown не бачу сенсу. Про ці свічі не написав лише лінивий. Вони помірно тактильні, гладкі, дуже добре пропускають світло на символи кейкапів. Якщо вам подобаються — користуйтесь на здоров'я і нікого не слухайте, якщо не подобаються — hotswap у допомогу, міняйте на здоров'я і нікого не слухайте. Кращі свічі ті, які подобаються саме вам і на яких вам приємно друкувати.
Що по висновках?
Дакі стала краще, уникнувши проблем і це класно. Це дуже і дуже хороша клавіатура. Вона повністю програмується та має декілька профілів для цього, в неї розкішне підсвічування, одні з кращих капів на ринку, хороша комплектація, стильний дизайн, та багато різних забарвлень, якщо чорна вам не до вподоби (біла розкішна).
Трохи не сподобались стабілізатори, а точніше кількість та якість шмаровидла на них. Вони змащені, але воно більше схоже на олію, ніж на шмаровидло. Добре що є хотсвап і ця проблема вирішується за 20 хвилин, тому це скоріш не проблема, а вже персональні преференції, тому що вона не дзвенить, не гримить, просто я полюбляю, коли стаби взагалі не чутно.
Ducky One 3 Classic