Усі використовують кукі, й ми також. Але в інших речах, ми кращі за них. Чесно.

Keychron K3 Pro та K2 Pro. Низький та звиклий профіль.

22.03.2023 р.
#огляд
про що?
У 2023 в Keychron вирішили що вони вже досягли певного рівня і відтепер у них усі моделі або кастомні, або Pro. Самовпевнений крок. Ну що, розберімося, чи є в них підстави на таке рішення.
Ми дуже добре пам'ятаємо, коли в Funkeys принесли перший Keychron. Це була перша версія K2 RGB за алюмінієвою рамкою. Вона смішно просвічувала тонесенькими капами та дзвеніла стабамі на всю вулицю. Але ми побачили потенціал (взагалі-то ми побачили мільйон на кікстартері) і не дивлячись на то, що ми без компромісів, вирішили дати цьому бренду шанс...
Час минав, капи становились товстішими, стаби жирнішими й Keychron з дженерік аліекспресс кейбоард перетворився на повноцінний бренд, який дуже відомий з багатьох причин. Можна любити Keychron, можна не любити. Але їх прагнення до заробітку вдосконалення і бажання надати людям усі можливі варіанти пристроїв заслуговують на повагу.
Ducky One 3 Classic
Якщо я вірно розібрався у генеалогії моделі, то перед нами праправнук клавіатури, яка приїхала до нас першою. Keychron K2 Pro. І це еволюція, яку я тримаю у руках. З усіх брендів, які у нас були, таку кількість фіч додавали до нової моделі тільки Keychron. Але давайте про усе послідовно.
Ducky One 3 Classic
Відкриваємо коробку, убираємо вбік швидкий довідник користувача, та нагадувач, що ніжки перемикачів при заміні треба тримати рівними (ага, у нас хотсвап) і перед нами вона — нова 75% механічна клавіатура від Keychron. Що в неї нового, можна побачити на коробці, якщо вам ліниво скролити вгору, то я нагадаю.
По-перше, це підтримка QMK/VIA. Хто не знає, це такий уберсофт для механічних клавіатур, який дуже зручно і просто програмує клавіатури на дуже високому рівні, або дуже непросто, якщо вам потрібен позамежний рівень. Макроси, шари, тап-денс і тому подібне. Keychron перший з масових виробників, хто додав до своєї клавіатури цю можливість, яка до цього часу була доступна тільки на кастомних клавіатурах.
По-друге, капи. Тепер усі K2 з даблшот PBT капами в їх особистому профілю OSA. Які тепер зустрічаються не тільки на Q та V моделях, а і на Pro.
Вони товсті, вони в міру шорсткі, їх приємно натискати. Звук від роботи клавіатури став набагато приємнішим.

Так, вони позбулися фірмового софт-тачу, який був на попередніх ABS капах, проте ці капи ніколи не зітруться. Ще одна річ від якої довелось відмовитись, це шайн-тру, а попросту просвічування на символи. Так, внутрішній шар з літерами білий, тому літери не підсвічуються.

Як і раніше, клавіатури комплектуються додатковими капами для ОС і червоними Enter та Esc, якщо вам подобаються яскраві акценти.
Ducky One 3 Classic
Ducky One 3 Classic
По-третє, хотсвап. Так раніше були Keychron K2 та K2 Hotswap. З моделлю Pro забудь про це. Усі К2 тепер хотсвап.

Перемикачі тримаються надійно та щільно, hotswap роз'єми звичні та перевірені Kailh. Свічі Kechron K Pro, нормальні перемикачі, не супер, але і не такі, яки хочеться викинути після першого натискання, але, скоріш за все, після заміни на якись Durock або Tecsee ви більше до них не повернетесь. І це цілком нормально.
Також на цьому фото можна помітити четверте оновлення, це screw-in стаби. Також привіт від світу кастомних клавіатур, відтепер ніякої бовтанки в місці посадки. Сами стабілізатори також в цілому ок, але, як і зі свічами, є кращі опції від Durock або Tecsee, після яких ви назад вже не повернетесь.
Шмарування присутнє, воно стало краще, але як і було до цього, різниться від екземпляра до екземпляра, тому ми по-дружньому радимо змастити стаби, щоб бути впевненимі, що все як треба.
Ducky One 3 Classic
В інших речах, це Keychron, який ми любимо. Можна під'єднати по дроту, можна через Bluetooth, клавіатура підтримує протокол версії 5.1. Має режими для Mac OS, та Windows, без проблем працює з усіма смартфонами та планшетами. Є моделі з RGB підсвічуванням, та з білими діодами. Однієї зарядки вистачить на 2-3 тижні праці по 7-8 годин на добу. Повністю заряджається за пару годин від комп'ютера.
Ducky One 3 Classic
А що робити якщо не подобається вигляд, комусь не зручно, зависоко, і взагалі, експерименти з перемикачами для задротів, а мені треба просто з комфортом друкувати. Що робити тоді?
На це можемо тоненько натякнути...
Ducky One 3 Classic
До того як почати множити розміри клавіатур, Keychron встигли зробити низькопрофільні моделі. І це був справжній power move. Якщо ви не в курсі, то до Keychron механічні клавіатури для Mac були трохи з розділу екзотики. Ні, вони були та нормально працювали, але так щоб з коробки, бездротова, з капами під мак... Такого не було, або я забув. Нагадайте в коменти, якщо я помиляюсь. У будь-якому разі, якщо щось і було, воно не було таким масовим як Keychron. І їх низькопрофільні стали супер хітом.
Low-profile у самому популярному формфакторі Keychron була просто приречена на успіх.
Нічого дивного в тому, що саме вона стала першою низкопрофільною клавіатурою з лінійки Pro, немає. Отже, зустрічайте. Keychron K3 Pro RGB.
Ducky One 3 Classic
Комплектація типова для Keychron. Клавіатура, кабель, пулер для капів, додаткові капи (сірі enter та esc, та win з alt), швидкий порадник користувача та інструкція.
Нічого супер цікавого, але все, що треба — є.
Ducky One 3 Classic
Перше що впадає в очі це нові капи. Відверто кажучи, я навіть не знаю як цей профіль називається, але він мені подобається. Unirow (кожний кап має однаковий кут нахилу та форму), з центральним розташуванням символу. І головне, це PBT Low Profile doubleshot капи. Такого я раніше не бачив. З тилу все як і завжди. Дві пари ніжок та гумові накладки. Клавіатура добре тримається на місці, та не ковзає.
Ducky One 3 Classic
Була одна річ за яку я особисто ненавидів маркетологів Keychron. Це хотсвап моделі з оптичними перемикачами. Мало того що цих свічів майже не існує, так вони ще й майже не відрізняються один від одного.
Сподіваємось, виробник назавжди перегорнув сторінку з оптичними перемикачами. В Pro моделях K3 використовуються свічі Gateron KS-33 Low Profile і це єдиний можливий варіант свічей (але може саме зараз під час написання цього посту біси шепочуть на вухо маркетологам Keychron, що саме лоупро оптомагнітомембрано з новим стемом не вистачає саме цієї клавіатури).

З прикольного — ці перемикачі мають звичайну хрестовину типу МХ і ви можете використовувати свої улюблені чапкі з ними. Я спробував усі профілі які в мене були під рукою, OEM, Cherry та KAT стали як рідненькі. За МХ-стеми однозначно лайк.

NB: На відміну від звичайних Pro моделей не усі Low Profile моделі мають хотсвап.
Ducky One 3 Classic
Ducky One 3 Classic
Стабілізатори...

Ні-ні, не все так погано! А якщо порівнювати з першим Keychron, який ми тримали у руках, то все дуже добре. Але. По-перше, у капслока та правого шифта як і раніше якесь непорозуміння. Начебто costar, а начебто ні. Не зовсім зрозуміло навіщо вони там, на мою думку, це скоріш додаткове кріплення для капа, ніж стабілізатор, але кап тримається, його не перекошує, то най буде. Звичайним капам воно не заважає, якщо вирішите експериментувати.

Інші стаби це звичайні черрі-подобні snap-in стаби яки виробник трохи шмарує і іноді виходить добре, а іноді стаб тільки удає, що змащений. І все це на одній клавіатурі. Якщо нормально змастити, клавіатура звучить дуже приємно і можна до цього питання більше ніколи не повертатись.
Ducky One 3 Classic
Дуже приємно бачити, що виробник розвивається, та його продукт становиться краще. Якщо я б шукав добротну, низкопрофільну, компактну, бездротову клавіатуру, то я її знайшов. Keychron K3 Pro варта кожної потраченої на неї гривні. Так само як і інші Keychron Pro може повністю програмуватись через QMK\VIA, під'єднуватись по дроту та по BT 5.1, буває з білою та RGB підсвітленням і дуже приємно на дотик. Нічого не хрустить, не скрипіть і не деренчить (якщо стаби змащені).
Ducky One 3 Classic
Що по висновках?
Keychron зробили крок вперед. Так, ми вже бачили більшість цього на моделі K8 Pro, але тільки нещодавно стало відомо, що виробник закінчує виробництво звичайних моделей і залишає тільки Pro. Ну гаразд Keychron, тепер Pro це звичайний Keychron і нам це дуже до вподоби. Моделі вийшли дуже вдалими, тому скоріш за все ми не побачимо найближчим часом v2 або чогось подібного. Можна сміло брати собі Keychron надовго, а якщо наскучить, хотсвап та групбаї капів в поміч. Якщо огляд допомог вам з чимось визначитись, то ось вам банер з посиланням на передзамовлення:)