Усі використовують кукі, й ми також. Але в інших речах, ми кращі за них. Чесно.

Правда, що Leopold досі найкраща клавіатура з коробки?

20.02.2023 р.
#огляд
про що?
Чому є Leopold, а чому є усі інші? Чому у 2023 році ці клавіатури без свистоперділок залишаються найкращим варіантом з коробки?
Репутація цього південнокорейського виробника не базована на балачках безлічі блогерів та оглядачів пристроїв, ви навряд чи зустрінете проплачені статті у блогах та виданнях. Зате ви зустрінете шанобливий погляд від будь-якої хоч трохи тямущий на клавіатурах людині. Чому так? Як в епоху RGB з усіх щілин, божевільних форм, кольорів та іншого, ці стримані пристрої впевнено тримають свій рівень, та не біжать за ринком? Нумо розбиратися.
Сьогодні у нас Leopold FC750RBT у класичному кольорі Two Tone White з перемикачами Cherry MX Red. Якщо якесь забарвлення клавіатури має право називатися "культовим" або "класичним", то саме це. І ні, це взагалі навіть не близько до пожовтілого під ультрафіолетом білого ABS пластику. Клавіатура не біла і не сіра, я б сказав, що це скоріш слонова кістка та теплий відтінок сірого. На коробці можна знайти чим саме виробник пишається у своєму виробі, але досить про це, нас цікавить що всередині, відкриваємо
Комплектація досить скромна — клавіатура, пластикова покривка, інструкція, дріт USB Type-A/Type-C, stepped Ctrl та 1.25 Caps, якщо вам до вподоби Linux-стайл розкладка, пластиковий кейкап пулер, та 2 батарейки типу ААА, тому що у нас бездротова модель.
Бачу підняту брів, мовляв, чому батарейки, а не акумулятор? Ну, по-перше, фіг ви знайдете такий акумулятор, який буде жити стільки, скільки ця клавіатура. По-друге, цих батарейок вистачить дуже і дуже надовго. Бездротові Vortex-и Tab-и які уживали менш енергоефективний BT 3.0 легко працювали по пів року та більше на одному комплекті батарейок. Є усі підстави вважати, що Leopold з BT 5.1 без проблем перевищить ці показники. Ну і раптово розряджені батарейки не застигнуть зненацька, клавіатура попередить про необхідність заміни, підморгуючи відповідним світлодіодом.
Ок, розпаковую.
Перше що вражає, це вага. Так, саме коли тримаєш пристрій в руках, розумієш, що 98% ваги коробки це саме клавіатура. Жодного скрипу, люфту, торохтіння тощо... Пластик не прогинається навіть у найтоншому місці біля навігаційного кластера. Корпус має нахил (та ніжки, якщо вам хочеться більшого нахилу), разом з профілем кейкапів в Leopold це називають Step Sculpture 2 — оптимальні форма, кут, та висота для кращого тайпінгу. Текстура корпуса дуже близька до текстури капів, не маркий, дуже приємний на дотик, і окрема повага шорсткості.
Бездротове під'єднання до комп'ютера одно з найпростіших, що я бачив.
Батарейки — оп.
Bluetooth — ON.
Маленьку кнопочку натиснув.
Все, клавіатура з'явилась у діалозі сполучення ОС, вводите код з екрана, готово.
Клавіатура може мати з'єднання з 4 пристроями, та перемикатися між ними (FN+A,S,D,W відповідно). Саме перемикання миттєве, але вам потрібно утримувати комбінацію натиснутою 2-3 секунди для зміни пристрою.

До речі, поруч з тумблером блютусу розташовані DIP-перемикачі.
З їх допомогою можна безпосередньо на клавіатурі поміняти місцями Caps та Control, Alt та Win, Win та Fn, та взагалі вимикати клавішу Win. Все це знадобиться користувачам Linux, MacOS та геймерам.

Гумови вставки велики, клавіатура не ковзає ані по столу, ані по килимку. Ніжки так само прогумовані та надійно тримають клавіатуру на місці.

Якщо ви вирішите користуватись клавіатурою через кабель, то як і в усіх Leopold-ах є жолоб, по якому можна вивести дріт убік, якщо є в цьому потреба. Сам кабель дуже приємної якості, помірно м'який, з фірмовою стяжкою-липучкою.

Під капами у нас ветерани клавіатуробудування, великі та страшні Cherry MX Red. Більш ніж нім дістається хіба що Cherry MX Brown.
Розбудіть мене через 100 років і запитайте що коїться в мехклавіатурному світі, я відповім: "люди розповідають про пісок у чері".
По-перше, пісок стосується перемикачів які були вироблени до 2017 року. А по-друге, це вже друге покоління чері, після тих, що прийшли на заміну "пісочащим". Але експертам в інтернеті досить щось десь тре...
Я дуже люблю лінійні свічі. Останній час я працюю на клавіатурі Mauve Linear, також в мене є пристрої з H-1, Alpaca та Lavender-амі. Звісно усі змащені, та деякі зафілмлені. Я не Theremin Goat і навіть не Ipal, але маю певний досвід і перепробував чимало свічей. Вже тиждень я працюю за цим Leopold. Чи дратують мені Cherry MX Red? Ні. Чи сиплеться з клавіатури пісок? Ні. Чи рахую я хвилини, коли повернусь до свого основного пристрою? Ні. Чи відірвало мені пальці? Знову ні. Це добротні свічі, які не відволікають мене від роботи. Вони роблять свою працю і роблять її добре. Усі свічі однаково консистентні, без гучних призвуків, та з однаковою силою натискання.
Чи обов'язково міняти свічі на Leopold після придбання? Зовсім ні, клавіатура приємна, та приносить радість прямо з коробки. І якщо це ваш першій пристрій такого плану, він буде радувати вас ще дуже довго. Цей пост з великим задоволенням надруковано на цих свічах.
Чи можливо покращити Leopold заміною перемикачів? Так, звичайно. На ринку багато дуже гарних свічів і якщо ви вмієте паяти, або знаєте того, хто вміє, ваш Leopold здатний розкритися повністю, як це зробила одна з моїх найулюбленіших клавіатур у колекції — FC660M з лінійними змащеними дюрокамі.
Не свічами єдиними клавіатура багата. І якщо по свічах дискусія може бути відкрита, то по стабілізаторах особисто я не бачу в цьому сенсу. У Leopold дуже і дуже якісні стабілізатори, а завдяки тому, що клавіатура має шумоізоляцію (корпус, пустий простір між стрілками та нав.кластером та в пробілі) і спеціальні гумові демпфери під довгими капами (окремий фетиш — захисна шторка стабілізатора пробілу), звучать вони близько до ідеалу. Дуже непогано нашмаровані стаби іноді не уминають людського фактора, тому іноді їх треба "підшмарувати", але це не важко і добитися ідеального звуку від стабів Leo дуже і дуже просто.
Дуже важко сказати, що саме в цій клавіатурі мені подобається більше. Але якщо треба щось обрати, то це будуть капи.
Якщо ви маєте досвіт с заміни капів, то знаєте, що заміна капів може сильніше вплинути на звук клавіатури, ніж заміна перемикачів. Саме товщина капів дозволяє добитися того самого низького thock як на ютубі.
Doubleshot PBT ковпачки Leopold справжній витвір мистецтва. Вони товсті, шершаві, та з дуже чіткими символами.
На фото праворуч (або трохи нижче, якщо ви з мобільного пристрою) ви можете порівняти товщину їх з найкращими капами на ринку.

Починаючи згори:
GMK ABS Doubleshot
NicePBT PBT Dye-Sub
Leopold PBT Doubleshot

Вартість сетів таких капів нескладно знайти в інтернеті. У випадку з ГМК вартість сета може перевищувати вартість клавіатури. Ну і почекати доведеться рік-інший.
"Ну товсті, і шо? Ось на алі є товсті капи, що тут такого?"

Так, все вірно, товстими капами сьогодні вже нікого не здивуєш і є чимало більш-менш дешевих сетів. Цікаве починається якщо капи перегорнути. Різкі символи - дуже складна річ. особливо, коли ми розмовляємо про даблшот PBT. Цей від пластику при нагріванні деформується, саме через це з дуже великою ймовірністю ви отримаєте кривий пробіл в дешевому PBT сеті. Не усі виробники можуть похвалитися чіткими та тонкими символами на своїх капах. Але тут краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Нагадаю, зліва ABS Doubleshot, в середині PBT Dye-Sub, а справа PBT Doubleshot від Leopold. Висновки робить самі, я все сказав.
GMK ABS Doubleshot, NicePBT PBT Dye sub, Leopold PBT Doubleshot
Що по висновках?
А нічого. Дива не сталось. В Південної Кореї знають свою справу і знають, що якщо вартість клавіатури складається з матеріалів, з яких вона вироблена, з контролю якості, та ідеальної збірки, а не з маркетингових бюджетів, то твій виріб із року в рік будуть шанувати, любити та радити друзям.
Тому, друзі, якщо ви шукаєте себе виключної якості, а кількість кольорів підсвітки, софт з профілями для усієї родини й сусіда, та роздільна здатність екрана клавіатури не мають для вас значення, то від щирого серця раджу вам ці чудові пристрої. І нема різниці, яка модель Leo вам до вподоби. Є Leopold, а є всі інші.
Leopold FC980C та Leopold FC750RBT