Усі використовують кукі, й ми також. Але в інших речах, ми кращі за них. Чесно.

Гайд по шмаруванню перемикачів

16.06.2023 р.
#гайд
про що?
Навіщо і як мастить свічі механічної клавіатури. Поради для новачків та ентузіастів світу механічних клавіатур як зробити свою клавіатуру ще краще.
Змащення (шмаровидло, мастило, мастити, змазка та інші існуючі та не дуже слова) перемикачів механічної клавіатури з одного боку не дуже складний процес, а з іншого досить ретельний, та вимагає час, особливо при перших спробах. Змазати свічі ідеально с першої спроби майже неможливо, але помилки це невіддільна частина процесу та шлях до покращення. Щоб поменшити вірогідність помилок, та зробити процес більш зрозумілим, ми знову звернулись до вже знайомого вам автору, який досить активний в нашій спільноті в телеграм, та веде свій власний канал про механічні клавіатури IMK, і запросили його допомогти нам з написанням цього гайду. Під час написання були суперечки що до техніки або тих, чи інших процедур, що в черговий раз доводить що змащені свічі це як борщ, у кожного хазяїна свій. Але ми постаралися зварити такі свічі, щоб кожному сподобалось.

NB: якщо тобі лінь читати гайд, а мазати свічі тим більше, то для тебе у нас є послуга моддінгу клавіатур зі зручним калькулятором. Завітай і порахуй, скільки вийде та або інша послуга або придбай відразу змащені свічі.
Під ніж пензлик потрапили живи легенди Gateron Milky Yellow які стоять в Keychron Q1 та наряджені в NicePBT Pelo. Іноді на фото будуть з'являтися Tecsee Panda, тому що на молочному хаузінгу ґатерона не завжди все добре помітно. Мілкі одні з найкращих перемикачів в номінації ціна\якість, а після шмарування вони взагалі перевершують очікування. В гайді ми ретельно розповімо що, як, чим, для чого і навіщо. Також постараємося відповісти на поширені питання і торкнутися можливих проблем, яки можуть виникнути під час процедур, тому читайте уважно і до кінця, гайд розраховано як для новачків, так і для досвідчених шмарувальників.

Увага! Цей гайд розраховано на клавіатури з hotswap, або на перемикачі, які ще не встановлено на клавіатуру. Для клавіатур з припаяними перемикачами, свічі треба спочатку випаяти, а потім мазати. Змастити перемикачі без випаювання НЕМОЖЛИВО, усі ці обприскування невідомого чим з балончиків або розбирання свічів пінцетом на пцб, це не шмарування, а бог зна що.
Ну що, поїхали?
Що треба, щоб все пройшло гладко, а досвід був приємний?
  1. Шмаровидло Krytox 205g0 або Tribosys 3203
  2. Відкривачка для перемикачів (switch opener)
  3. Пензлик
  4. Пінцет
  5. Свіч пулер
  6. Тримач стему (stem holder)
  7. Станція для змазування (lube station)
Все це ти можеш знайти у нас в магазину в розділі Модінг.
"Чи насправді я потребую все це?" — хочеш ти спитати мене зараз, дивлячись в очі. Відповідь залежить від того, наскільки в тебе багато часу, наскільки міцні нерви, скільки є перемикачів на заміну зламаним і тп. Все це можна замінити — витягувати перемикачі нігтями, відкривати викруткою, тримати стем пінцетом і тп, але все це приводить до зламаних нігтів, зламаних свічів, жирних плям від стема, який вислизнув з пінцета тощо. Тому якщо є бажання отримати від процесу задоволення, то радимо тримати під рукою весь перелік.
Ducky One 3 Classic
Витягуємо свічі з клавіатури.
Якщо свічі вже витягнути або придбані окремо, цю частину можна пропустити.
Для комфортного процесу, тобі знадобиться кейкап пулер (або як його ще називають keycap puller). Більшість клавіатур вже комплектуються дротовим пулером, якщо у тебе нема, то капи можна зняти й пальцями. Використовувати пластиковий пулер (таке кільце з веделкою) ми не радимо, тому що він може подряпати кейкап. Знімається кейкап просто в три рухи, які можна побачити на зображеннях. Просунь пулер під кап, поверніть трохи, щоб дріт тримав кап за кути, потягніть вгору. Готово, ти неперевершений. Які труднощі можуть бути на цьому етапі?
  1. Кап надто міцно сидіть на свічі. Повільно розхитуємо його, та витягуємо. В такому разі іноді кап дістається разом зі свічем, це не страшно.
  2. Пробіл знімається спочатку з одного кінця, а потім з іншого.
  3. Капи краще склади десь окремо, щоб вони не заважали нам під час процесу
Неочевидна річ. Нема потреби кожного разу прибирати кап з пулера, більшість пулерів легко вміщують в себе три, а іноді й більше капів
Далі дістаємо свіч і тут треба бути обережним. Свіч пулером потрібно надавити саме на засувки по центру нижньої частини перемикача (то що називається bottom), та обережно дістати свіч з клавіатури. В різних клавіатурах свічі тримаються по-різному, але для усіх вірно одне — сила тут зайва. Якщо свіч не піддається, перше в чому треба переконатись, що ви захопили перемикач у відповідному місці, відігнувши таким чином кліпси, бо в іншому випадку дуже легко пошкодити top свіча, або взагалі його вирвати з м'ясом. Якщо свіч не піддається, не треба його смикати, спробуй дістати трохи похитуючи зі сторони в сторону.
Круто, ми його дістали! Тепер треба розібрати, в цьому нам допоже відкривачка перемикачів. Усі MX-тип перемикачі по конструкції кріплень поділяються на Kailh-тип та власно MX-тип. Від цього залежить яку відкривачку нам використовувати. На щастя, наші відкривачки вміють відкривати обидва типи, але треба обрати певну сторони відкривачки.
Ліворуч відкривачка до MX-типу перемикачів, праворуч до Kailh. Свічі відрізняються так само. У Kailh одна велика кліпса з кожного боку, в інших — по дві.
У нас звичайний МХ, тому вставляємо перемикач відповідно до напрямних, і натискаємо прямо на стем (хрестовину) доки не почуєте клацання відкритих всіх чотирьох (або двох для Kailh-типу) кліпс.
Розібраний свіч виглядає так:
  1. Нижня частина (bottom housing)
  2. Стем/хрестовина (stem)
  3. Пружина (spring)
  4. Верхня частина (top housing)
Ducky One 3 Classic
Що та як мазати?
Підготуйте пензлик та шмаровидло. Пам'ятайте, що при під час змащування менше = краще, домазати можна завжди, а ось прибрати зайве, ще той хобот. На пензлику повинна бути ледве помітна кількість мастила.

Корпус свіча

Поступовими діями з гори до низу нанеси шмаровидло по обох напрямних стему в боттомі хаузинга. Якщо відчуваєш як пензлик все ще сухо треться о пластик, трохи додай шмаровидла, але обережно.
Додатково можете змазати піпку посередині, та лише з зовнішньої сторони, аби прибрати скрегіт від тертя пружини о неї, та також "ніжки" мідного контакту, для додаткової плавності. Якщо у тебе тактильний свіч і ти не хочеш позбавитися тактильності, то не треба мазати контакт. Увага, якщо ти вирішив використовувати якесь інше шмаровидло окрім рекомендованих нами, переконайся, що воно діелектричне, а то можеш отримати вічно увімкнутий перемикач.

Увага! Шмаровидло не повинно бути розподілено згустками або висіти як соплі
Шмаровидло ледве помітне на хаузінгу Tecsee Panda. На молочному корпусі Gaterona не помітне взагалі.

Пружина

Є два варіанти як змастити пружину. Розглянемо обидва, бо кожний з них краще за попередній.
Варіант намбер ван - змащення пружини мастилом за допомогою пензлика.
Беремо пружину пінцетом, круговими рухами наносимо шмаровидло спочатку на нижню частину пружини (яку першу почали змащувати, та і нижня), після чого, змащеним кінцем вставляємо назад в нижню частину свіча. Повторіть процедуру і для "верхньої" частини пружини яка стирчить зі свіча.
Було
Стало
З пружинами треба бути ще обережнішим. На фото перемазана пружина, жодних шматків шмаровидла на пружині бути не повинно
Варіант намбер ту — більш відомий як бег любінг (bag lubing). Для нього тобі додаткове буде потрібна олія Krytox GPL 103 або 105 та невеликий пакетик zip-lock. Якщо коротко, то в пакетик треба налити мастила, насипати пружинок, та потрясти. Якщо нормально, то спочатку прочитай, а потім робите.

Для першого разу в пустий пакет потрібно капнути близько десяти капель олії, закрити пакетик та пальцями ззовні постаратися якомога рівномірніше розтерти її по стінках пакетика. Цього вистачить для близько 50-60 пружинок, далі потрібно буде лише "поновлювати" його 3-6 каплями перед наступним використанням, для кожних наступних +-50 пружин. Після цих процедур засипаєш пружинки, та трясеш поки на твою думку не буде достатньо, потім дякуєш собі, що не зекономив на пінцеті та ловко один за одною дістаєш пружинки з пакетика, та розставляєш по свічах, які вже змазані чекають тебе на люб станції.

Стем

Деякі свічі можуть вже мати мастило з заводу, але його майже завжди замало або воне неконсистентне нанесено. У нас свічі сухі, якщо в тебе змащені і є бажання максимально упоротися, то заводське мастило можна прибрати серветкою, але в нашій практиці ще не було такого, щоб нанесення нового мастила поверх старого якось на щось вплинуло (звісно, якщо хтось там не намазав пензликом кілограми шмаровидла власноруч, в такому випадку прийдеться все прибрати).
Трішки крайтокса (трайбосіса) на пензлик і по колу рівномірно змащуємо усі чотири сторони стему. Не треба мазати піпку всередині, та безпосередньо саму хрестовину та її площину, трохи вище за направні й досить. Якщо у тебе тактильний свіч і ти не хочеш позбавитися тактильності, то не треба мазати ніжки стему.
Було
Стало

Збираємо свіч

Зараз перед тобою повинна бути наступна картина: ботом свіча стоїть в станції, змащена пружина на своєму місці, на пружині стем НІЖКАМИ ДО КОНТАКТУ. Зверху вся ця краса накривається топом і тиснеш доки усі кріплення не заклацнуть. Робиться це без зайвих зусиль! На цьому етапі дуже легко пошкодити свіч і без певного досвіду виправити його нелегко. Звертай увагу якою стороною топа закриваєш свіч, більш піднята сторона хаузінгу повинна бути над контактами, свіч повинен замикатися дуже легко, не більш ніж вага пружини, якщо не йде, не треба тиснути, щось не так, перевір чи вірно встановлений стем, та чи вірною стороною ти надягаєш топ. У відкривачці свіч не закриється, тому якщо нема станції, свіч треба закрити вручну (не забудь подякувати собі що зекономив на станції)
Готово! А навіщо?

По-перше, змащені перемикачі набагато плавніші, ефект різниться від свіча до свіча, та залежить від якості, та матеріалу з якого вироблено стем та хаузінг.

По-друге, шмаровидло зменшує реверберації та свічі звучать краще. Той самий creamy thock з ютуба неможливий без змащення. Нехай саунд-тести все скажуть за нас.

Що може пійти не так?

Можна або не домазати, або перемазати. Якщо свіч погано змащений буде достатньо плавний, треба буде розібрати та домазати де не вистачає. Ми радимо з початку змазати 2-3 свічі та зібрати їх, щоб перевірити результат, якщо ти задоволений результатом, то можеш вже включати конвеєр та мазати усі інші. Також, варто пам'ятати, що у перемикачів з різних матеріалів різний результат шмарування (виграють усі, але деякі менш, а деякі досі суттєво). Перемазаний свіч важко з чимось переплутати, він чвякає-хуякає під час натискання. Шмаровидло вилазить назовні, а стем може навіть не повертатися на місце. Такий свіч однозначно треба розбирати та прибирати зайве мастило.

Іноді таке трапляється, що деяка кількість мастила збирається в низу свіча і там плямкає, якщо ти впевнений, що не перемазав, спробуй деякий час покористуватися цим перемикачем, шмаровидло розподілиться уздовж усієї напрямній і стане краще.


Що робити якщо зігнув ніжки перемикача під час встановлення на місце? Таке іноді трапляється і якщо ти не тиснув усією вагою, це не страшно, просто візьми пінцету та випрями ніжки. Намагайся не згинати й не тягнути, метал вже згубив жорсткість і його буде легше зігнути наступного разу. Вставляй такий свіч на місце обережно та переконайся, що ніжки потрапили саме у роз'єм.
Зігнув ніжки перемикача? Не біда, це можна легко виправити

Якщо ти намагався закрити свіч не тією стороною топа, то скоріш за все ти погнув ліф (металевий контакт всередині) тут вже важко сказати й треба дивитися кожний окремий випадок, але у більшості таких випадків ліф треба міняти, тому що вручну повернути йому фабричну форму дуже важко.

Якщо пошкоджений корпус перемикача, то на жаль, його вже не врятувати, але не поспішай викидувати все інше до смітника, по-перше це не останній зламаний свіч, а по-друге з різних свічей можна зібрати так званий Франкенсвіч, це перемикач, який зроблений з різних деталей інших свічей. Іноді результати перевищують очікування, саме так і були народжені дуже популярні колись Holy Panda.

Що можна ще зробити?

Ще можеш додати філмси. Це такі тонкі плівки, які встановлюються між топом та боттомом, та роблять перемикач більш щільним. Від цього однозначно виграє більшість свічів, іноді попадаються нови перемикачі, у яких корпус добре підігнаний і філмси їм не потрібні. Якщо свічі відкриваються\закриваються не перший раз, то можно сміливо філмити.


Можна замінити пружину. Завдяки цьому можна полегшити свічі, або навпаки зробити більш важкими. Для цього треба взяти відповідну пружину з меншою, або більшою грамовкою ніж у твоїх перемикачів.

Що в результаті?

В результаті твоє життя розділиться на до і після. В одному випадку ти більше ніколи не захочеш друкувати на незмащених свічах, а в іншому ти ніколи більше не захочеш змащувати свічі знову, але тайпінг на звичайних свічах вже ніколи не буде такім, як раніше. Варто пам'ятати, що свіч любінг це медитативний процес, який вимагає терпіння та навичок, але якщо все робити вірно, та без зайвих рухів, то у гіршому випадку усі ці речі оборотні та якщо щось пішло не так, це досі легко виправити. Головне не поспішай і уважно читай гайд. Ось і все, став лайк, підписуйся на наш телеграм-канал, щоб першим дізнаватися наших новин, завітай в чат, щоб поділитися досвідом, мий руки перед їжею та не ігноруй повітряну тривогу.