Усі використовують кукі, й ми також. Але в інших речах, ми кращі за них. Чесно.

Цікаві тактильні, нові лінійні та перевірені сайлент перемикачі у нашому огляді

08.02.2023 р.
#огляд від Ipal'a
про що?
Якщо ви не в курсі, у нас є чат в телеграмі. І в том чаті є свої зірки. Ми вибрали самого досвідченого та противного, відправили йому свічі з нового постачання, та без зайвих слів попросили написати свої думки про кожний свіч. Що з цього вийшло, читайте далі
Невеличкий дісклеймер. Текст написаний людиною, яка потицяла вже дуже багато свічів і стільки ж розібрала, змастила, зафілмила, зібрала, знову розібрала, прибрала зайве і так по колу, доки не вичавить зі свіча максимум. Погляд вже трохи профдеформований та трохи упереджений, тому сприймайте оцінки зі здоровою долею скептицизму, вони мають дуже суб'єктивний характер. Пам'ятайте, випадкових товарів в нашому магазині немає, якщо свіч на вітрині, то він вже вартий уваги, але нам хочеться розібратися трохи глибше, тому погнали!

Durock Black Lotus

Самий новий лінійний свіч від виробника який не потребує представлення. Durock з самого початку став синонімом якісного перемикача.
Неймовірно плавний лінійний перемикач, після змащення пропадають всі призвуки не змазаних компонентів. Сам звук дуже схожий на Anubis (про нього нижче), за винятком того, що звук повернення стему трішечки дзвінкіший, бо тут PC топ, а в Anubis - Nylon.

Напівпрозорий дифузор у свічі просто чудово справляється зі своєю роботою, тепер RGB не буде різати очі від прямого погляду на діоди. До речі, перед відкриванням свіча його потрібно виймати з-під низу свіча, аби не поламати хаузинг.

Плавність: 10/10
Звук: 5/10 | зі шмаровидлом 9/10
Якість: 10/10

Durock Daybreak 67g

Cайлент свіч від Durock. Дуже якісний свіч, який вже не перший рік на ринку. Якщо ви колись не встигли взяти Silent Alpaca, то це ті сами свічі, але в іншому кольору.

Мастила на пружині та нижній частині корпуса немає, зате присутнє на мідному контакті та стемі, тому вони доволі плавні з заводу, але пружина іноді пінгує, тобто прийдеться розбирати й домазувати ЛИШЕ пружину. Також, мастило на стемі може контактувати з гумкою по боках стему, потрапляючи під гумку.

Трохи мастила на пружину й пінг пропаде. І це добре, мінімум модифікацій свіча задля комфортного його використання. В ідеалі пружину з заводу змазали б ще і взагалі шикарний свіч був би.

Хитань хаузингу немає, тому фільмси не потрібні. Свіч тихий як і очікується від сайлента, але через особливості конструкції з гумкою, можуть іноді виникати неприємні звуки, і гумка це єдине що не дає цьому перемикачеві 10/10. У всьому іншому, дуже добротний свіч, немає пінгу мідного контакту та доволі хороша заводське шмаровидло на стемі.

Плавність: 9/10
Звук: 7/10 | 9/10 lubed
Якість: 9/10

Tecsee Coffee Chip

Тактильний колаб CannonKeys та Tecsee.
С заводу мастило є лише на ніжках стему та мідному контакті. Присутній пінг пружини та контакту. Змащення пружини усуває пінг повністю, з контактом доведеться повозитися, якщо захочете вижати зі свіча максимум.

Помірна тактильність, відчутніше ніж в Cherry MX/Gateron Brown, але не така різка як в Neapolitan, та більш розтягнута по всьому ходу стема. Актуація ближче до кінця бампа.

Як і Neapolitan, Ice Cream доволі гучні свічі. PME матеріал від Tecsee дає більш високий та, по-своєму унікальний, звук, в порівнянні до "морозива".

Цікави свічі за свої гроші, але мені так і не вдалося прибрати пінг контакту :с З іншого боку — не варто шукати супер тиші від тактильних свічів, які добре чутно.

Тактильність: 4/10
Звук: 4/10 | 6/10 lubed
Якість: 7/10

Tecsee Neapolitan Ice Cream

Ще один тактильний свіч від Tecsee та CannonKeys

Тактильність — середня. З заводу є трішки мастила на ніжках стему, на деяких свічах чутний пінг як пружини, так і контакту.
Той випадок, коли шмаровидло не зайве, а зробить тільки краще. Мазати можна все, але пам'ятайте, свіч — тактильний, тому не захоплюйтесь, а то вийде у вас танійний або ліктильний свіч і доведеться все переробляти с початку.

Тактильний відгук різкий, але не надто важкий, зустрічає Вас одразу на самому початку ходу, та відразу ж за ним спрацьовує натиск та ще з півтора міліметра лінійного ходу до дна. Корпус з полікарбонату (PC) дає хорошу плавність усього ходу, але він гучноватий, по звуку він є лише трішки гучнішим за звичайні Cherry MX\Gateron\Keychron Red, але не такий дзвінкий, більш басовитий.

З мінусів - фіксаторі свіча в плейті невиразні, тому знімаючи кейкап можна і свіч витягнути.

Тактильності: 5/10
Звук: 5/10 | 7/10 lubed
Якість: 8/10
Durock Anubis
Тактильні свічі, які Durock виробляє на замовлення CannonKeys в колабі з Mech on Decks.

Абсолютно прекрасно змазаний весь стем, але... Як і у Daybreak не змазана, трохи пінгуюча, пружина. Ну Durock, ну що ж таке, так важко пружинку вмокнути хоча б в якусь олійку? :с

Необхідність шмаровидла:
Лише на пружині, але я рекомендую зробити повне змащення — додатково трішки стем, бо там видно олія, а не мастило як Krytox 205g0, трішки мідний контакт, пружина, направляючі нижнього хаузингу та місця в низу та "під" стемом для пружини (якщо міркуєте над першими свічами, просто пропустить цей абзац повз вуха — прим. ред).

Після шмаровидла — це найкращий тактильний свіч що я куштував. Жодного пінгу, різка, але водночас помірна тактильність лише на початку ходу, потім близько половини вже лінійний хід і просто шикарний звук. Якщо описувати це словами, то — приємнє кремове звучання, не надто голосне, трішки тихіше за тактилки описані вище, як то кажуть "справжній thocc".

Тактильності: 5/10 | після шмаровидла трохи менше
Звук: 6/10 | 10/10 lubed
Якість: 10/10
Трохи порівняння стемів та пружин
Відео, яке чекає ваші вподобайки
Сподіваємось, вам сподобалось. Будемо дуже вдячні за фідбек, не то, щоб підпишись, та натисніть на дзвіночок, але це допоможе нам вірно оцінювати напрямок таких оглядів, та розкривати в них ті питання, відповіді на які цікаві саме вам.